• Login
    View Item 
    •   DSpace Home
    • Trabajos de Diploma
    • Trabajos de Diplomas de Ingeniería Industrial
    • View Item
    •   DSpace Home
    • Trabajos de Diploma
    • Trabajos de Diplomas de Ingeniería Industrial
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Gestión de riesgos en el Salón - Restaurant 1720 perteneciente a Palmares

    Thumbnail
    View/Open
    Arlet Perez Almarales.pdf (4.068Mb)
    Date
    2018
    Author
    Pérez Almarales, Arlet
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    Cuba se encuentra inmersa en un período de reordenamiento empresarial. En este ámbito el control interno y la gestión de riesgos como componente del mismo se convierten en una exigencia para todas las entidades. Las organizaciones de servicio vinculadas al sector de la gastronomía, deben tener un eficiente control de sus medios y recursos por el costo y la influencia de estos. Por ello, el presente trabajo se plantea como objetivo general aplicar un procedimiento con enfoque multicriterio para la Gestión de Riesgos que permita identificar y minimizar el impacto negativo de los riesgos en el Salón 1720, para contribuir a la mejora del mismo. Con la realización de la investigación se obtuvieron como principales resultados la identificación de los principales riesgos que afecta el logro de los objetivos del proceso, su evaluación objetiva, así como el plan de prevención de riesgos para prevenir o contrarrestar la acción de los mismos. Durante el procesamiento de los datos se emplearon métodos teóricos y empíricos, entre los que se encuentran: histórico -lógico, análisis y síntesis, sistémico-estructural, entrevistas, revisión de documentos, cuestionarios, observación directa, tormenta de ideas, método Scoring, análisis de Pareto, método de análisis de competencias para seleccionar expertos y el método AHP de Saaty.
     
    Cuba is in a period of managerial reorganization. In this environment the internal control and the administration of risks like component of the same one become a demand for all entities. The organizations of service belonging to the sector of the gastronomy, they should have an efficient control of their means and resources by the cost and the influence of these. This is the principal reason because this work have as general objective to apply a procedure with focus multicriterial for the Management of Risks that allows to identify and to minimize the negative impact of the risks in the Salon 1720, to contribute to the improvement of the same one. With the realization of this investigation it was obtained as main results the identification of the main risks that affects the achievement of the objectives of the process, their objective evaluation, as well as the plan of prevention of risks to prevent or to counteract the action of the same ones. During the prosecution of the data theoretical and empiric methods were used, among those that are: historical-logical, analysis and synthesis, systemic-structural, interview, revision of documents, questionnaires, direct observation, storm of ideas, method Scoring, analysis of Pareto, method of analysis of competitions to select experts and the method AHP of Saaty.
     
    URI
    http://repositorio.uho.edu.cu/jspui/handle/uho/4541
    Collections
    • Trabajos de Diplomas de Ingeniería Industrial [664]

    Director de la Biblioteca: Dr.C. Carlos Rafael Batista Matamoros

    Portal de la Biblioteca
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Browse

    All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

    My Account

    LoginRegister

    Director de la Biblioteca: Dr.C. Carlos Rafael Batista Matamoros

    Portal de la Biblioteca
    Contact Us | Send Feedback
    Theme by 
    Atmire NV